Whiplash? Claim smartengeld!
Een whiplash wordt veroorzaakt door een plotselinge krachtige beweging door het hoofd. Dit letsel zien we vaak na een kop-staartbotsing. Heeft u letselschade door een whiplash na een verkeersongeval? Dan is het mogelijk om smartengeld te eisen en hiervoor een schadevergoeding te ontvangen. Maakt u veel medische onkosten of kunt u een tijd niet werken door het letsel? Alle onkosten door de whiplash kunt u verzamelen in een schadevergoeding. Uw advocaat kan u ondersteunen om smartengeld te eisen bij de aansprakelijke partij na een verkeersongeval. Via het telefoonnummer 088 444 7669 kunt u ons bellen voor een vrijblijvend en gratis intakegesprek. U kunt ook het contactformulier op de offertepagina invullen. Na het intakegesprek brengen wij u in contact met een specialist. Deze zal u verder helpen met uw letselschade en uw schadevergoeding.
Wat is een whiplash?
Een whiplash is een letsel aan uw nek en/of uw rug wat veroorzaakt wordt door een ongeval waarbij uw hoofd snel van voren naar achteren gezwaaid werd. Een whiplash zien we vaak na een kop-staartbotsing tussen twee of meerdere auto’s. Door de klap van de botsing beweegt uw hoofd snel van voren naar achteren. Deze klap kan uw nek niet goed verwerken en hierdoor ontstaat een whiplash. De lichamelijke symptomen van een whiplash kunnen nekpijn, stijfheid van de nek en hoofdpijn zijn. Soms hebben mensen ook nog last van rugklachten in combinatie met nekklachten. Andere gevolgen kunnen concentratieproblemen, vergeetachtigheid, vermoeidheid en tinnitus zijn.
Wat te doen bij een whiplash?
Wanneer u betrokken bent geraakt bij een verkeersongeval en vermoedt dat u last heeft van een whiplash is het belangrijk dat u zo snel mogelijk een arts bezoekt. De klachten verschijnen niet altijd direct na het een verkeersongeval. Na een ongeval zorgt de adrenaline in uw lichaam er vaak voor dat u nog niet alle pijn voelt, dit kan pas later komen.
Ook wanneer u na een paar uur of paar dagen last krijgt van uw nek, is het van belang dat u naar een arts gaat. De arts moet al uw klachten correct noteren. Het verslag van de arts wordt later gebruikt voor de bepaling van de hoogte van de schadevergoeding. Een whiplash diagnosticeren is niet gemakkelijk. Er is niet altijd letsel te zien op een scan of echo en ook in of aan uw nek is soms niets te zien. De diagnose voor een whiplash wordt daarom gedaan aan de hand van uw klachtenpatroon door een arts. De behandeling is per persoon verschillend en wordt door uw arts bepaald.
Heeft u recht op een letselschadevergoeding?
Heeft u uw whiplash opgelopen door een verkeersongeval of een bedrijfsongeval? Of heeft u last van nekklachten door de whiplash? Dan is het in sommige gevallen mogelijk om hier een letselschadevergoeding voor te ontvangen. Om een schadevergoeding te claimen, moet er eerst bepaald worden bij wie de aansprakelijkheid ligt. Heeft u zich gehouden aan de verkeersregels en ligt de aansprakelijkheid voor het ongeluk bij een ander? Dan kunt u een schadevergoeding voor de letselschade eisen bij de veroorzaker.
Bij een bedrijfsongeval ligt de aansprakelijkheid voor uw letselschade mogelijk bij uw werkgever. Het is verstandig om een advocaat op het gebied van letselschade in te schakelen om u te helpen en te ondersteunen. U kunt ons bellen voor een vrijblijvend intakegesprek op telefoonnummer 088 444 7669. Wilt u liever online een contactformulier invullen? Dat kan natuurlijk ook! Ga daarvoor naar de offertepagina. Na het gratis intakegesprek brengen wij u in contact met een specialist die u verder kan helpen.
Welke kosten worden vergoed?
Wanneer er sprake is van letselschade kunt u hiervoor een schadevergoeding krijgen. De hoogte van de letselschadevergoeding wordt bepaald door de kosten van de materiële en immateriële schade. Onder materiële kosten vallen alle onkosten voor medische hulp, wanneer u fysiotherapie nodig hebt en vervoers- en reiskosten naar bijvoorbeeld het ziekenhuis. Wanneer u (tijdelijk) niet meer kunt werken, valt dit ook onder materiële kosten. Immateriële kosten zijn kosten door blijvend lichamelijk en psychisch letsel, gederfde levensvreugd en verlies van zelfwerkzaamheid of hobby’s. Heeft u ook schade aan uw auto of kleding door een verkeersongeval? Dan kunt u dit uiteraard ook vergoed krijgen.
Bij een whiplash kunt u nog lang last hebben van vervelende symptomen. Dit kan ervoor zorgen dat u uw werk niet meer goed kunt uitvoeren of dat u veel fysiotherapie nodig heeft. Wanneer de fysiotherapie niet vergoed wordt door uw zorgverzekeraar, kunnen de bedragen hiervoor hoog oplopen. Uw advocaat kan u helpen om smartengeld te eisen. De schadevergoeding kunt u gebruiken alles te betalen.
Hoe kan ik smartengeld eisen?
Om smartengeld voor uw letselschade te eisen heeft u een aansprakelijke partij nodig. Bij een verkeersongeval ligt de aansprakelijkheid meestal bij de veroorzaker. Heeft u zich gehouden aan alle verkeersregels en bent u toch van achteren aangereden door iemand die zich niet hield aan de een veilige afstand? Dan ligt de aansprakelijkheid niet bij u, maar bij de andere partij. Heeft u een whiplash opgelopen bij een bedrijfsongeval? Dan ligt de aansprakelijkheid mogelijk bij uw werkgever.
Daarnaast moet u bewijslast verzamelen om een claim in te kunnen dienen. Ga altijd naar een arts en verzamel alle informatie over uw onkosten, letselschade en gederfde inkomsten. Neem contact op met een specialist die u kan ondersteunen. De specialist kan samen met u de hoogte van het smartengeld bepalen en de claim neerleggen bij de aansprakelijke partij.
- Ga langs een arts
- Schakel een advocaat in op het gebied van letselschade
- Verzamel alle bewijslast
- Leg een claim neer bij de aansprakelijke partij
Hoogte van het smartengeld
De hoogte van het smartengeld dat u kunt eisen is afhankelijk van meerdere factoren en per persoon verschillend. Het is daarom niet mogelijk om een exacte prijsindicatie aan u te geven. Het is afhankelijk van uw medische kosten, verlies van inkomen en schade aan materiële zaken.
Daarnaast moet de schade van het immateriële letsel bepaald worden. Dit is het lastigste om te bepalen, omdat hier geen vaste letselschade bedragen voor bestaan. Om de hoogte te bepalen wordt er gekeken naar de jurisprudentie van eerdere rechtszaken. Het Smartengeldboek van de ANWB is een naslagwerk die wordt gebruikt als richtlijn om smartengeld te berekenen. Uw letselschadespecialist kan dit naslagwerk inkijken en uw smartengeld berekenen. Het bedrag voor smartengeld kan variëren van een paar honderd euro, tot wel €5.000,-. Deze letselschade bedragen zijn een voorbeeld, waar u exact recht op heeft voor letselschadevergoeding is afhankelijk van uw persoonlijke situatie.
Wie betaalt de kosten?
Bent u bang om veel te moeten betalen voor uw juridische hulp voor de schadevergoeding? Dat is zeker niet nodig. De kosten voor uw juridische hulp vallen onder materiële schade en kunt u toevoegen aan de schadevergoeding voor uw letselschade. U kunt contact met ons opnemen voor een gratis intakegesprek op telefoonnummer 088 444 7669 of via het contactformulier op de offertepagina. Na het vrijblijvende intakegesprek brengen wij u in contact met een specialist. Wanneer u een verzekering heeft voor rechtsbijstand kunt u deze ook inschakelen om u te ondersteunen bij het claimen van een schadevergoeding.
Gratis en vrijblijvend intakegesprek
Heeft u last van letselschade door een whiplash na een verkeersongeval of ander ongeval? Heeft u nog lichamelijke of psychische klachten na een whiplash? Of wilt u een schadevergoeding eisen bij de aansprakelijke partij? Dan is het verstandig om contact op te nemen voor juridische bijstand. Uw letselschadespecialist kan u helpen bij het berekenen van de letselschadevergoeding voor alle onkosten en schade die u heeft geleden of nog moet lijden. Wij kunnen u in contact brengen met een specialist die u graag verder helpt. Bel vandaag nog het telefoonnummer 088 444 7669 of vul het contactformulier in op de offertepagina.